• bedrijvig
  • cultureel
  • duurzaam
  • groen
  • landelijk
  • lokaal
  • openbaar
  • recreatief
  • sociaal
  • tijdelijk
  • zorgzaam

Barbeque.jpg
Fruitgaard_met_muurschilder.jpg
MM_28_5_2012_2.jpg
MMlunch_1.jpg
MoesMobiel_aanleg_fruitgaar.jpg

Moesmobiel

Haarlem

Dennis Moet en zijn partner Erika Meershoek runnen samen GIDZ - een bureau voor duurzame gebiedsontwikkeling - en zetten zich in voor ‘de eetbare stad’. In 2011 initiëren ze het participatietraject 'Eetbaar Haarlem'.

MoesMobiel
Met subsidie van de gemeente Haarlem wordt door GIDZ onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van eetbaar groen en naar potentiële plekken om dit groen te laten groeien, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen, verticale wanden en restruimten in Haarlem. Tijdens een presentatie van 'Eetbaar Haarlem' op een bijeenkomst voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ziet Pré Wonen kansen voor Parkwijk. Ze besluiten tot het initiëren van tijdelijke mobiele moestuinen, genaamd MoesMobiel, in een deel van Parkwijk. De wijk kan een flinke dosis groenvoorziening zeker gebruiken.

Moestuinen op braakliggend terrein
In Parkwijk is als gevolg van maatschappelijke spanningen en achterop geraakte woonomstandigheden behoefte aan een kwaliteitsimpuls. Er wonen relatief veel niet-westerse allochtonen, er is een hoge werkloosheid en bijna de helft van de inwoners valt in de categorie lage inkomens. Uit een eerder onderzoek door GIDZ is gebleken dat eetbaar groen het leefklimaat kan helpen verbeteren en een groter maatschappelijk bewustzijn en betrokkenheid onder burgers kan stimuleren. Niet alleen krijgt hiermee de openbare ruimte een hogere gebruikswaarde, maar wordt ook de sociale cohesie versterkt. Omdat delen van de wijk zijn gesloopt als gevolg van herstructurering zijn naast de bestaande groenzones extra braakliggende terreinen ontstaan. Deze lenen zich bij uitstek voor het introduceren van deze tijdelijke, mobiele moestuinen. De intensieve wijze waarop bewoners worden benaderd en de duidelijke maatschappelijke intentie, zorgt ervoor dat in 2011 de wijkraad Parkwijk – Slachthuisbuurt instemt met het idee. Ook diverse organisaties zeggen toe een bijdrage te willen leveren.

Mobiel groen
Het project MoesMobiel begint met het aanwezige eetbaar groen in Parkwijk te inventariseren. Dat blijkt te bestaan uit enkele tamme kastanjes, hazelaars, krentenboompjes, vlierbessen, bramenstruiken en rozenbottels. Daarna wordt in kaart gebracht waar, inspelend op de bouwplannen, op het maaiveld, platte daken en/of blinde muren, eetbaar groen kan worden aangebracht.
Vervolgens worden in de loop van 2011, in overleg met corporatie Pré Wonen, twee locaties (van in totaal 650 vierkante meter) uitgekozen die na sloop van garageboxen vrij zijn gekomen. Gedurende de laatste maanden van 2011 en begin 2012 loopt er een intensief participatietraject.

Samenspraak
Er worden voorlichtingsavonden georganiseerd en alle 21 wijkverenigingen worden bezocht om de samenwerkingsmogelijkheden en wensen te inventariseren. In samenspraak met de bewoners ontstaat een ruimtelijk plan. Daarin zijn specifieke wensen opgenomen, zoals verlaagde bakken voor de schoolkinderen en verhoogde tafels voor ouderen, een leerplan voor scholen én afspraken rondom veiligheid en het dagelijks beheer. De keuze voor verplaatsbare objecten heeft diverse praktische redenen. De eetbare gewassen mogen namelijk niet in de volle grond staan vanwege mogelijke asbestresten. Daarnaast kunnen de moestuintjes meebewegen met de bouwwerkzaamheden en te zijner tijd een plek vinden in de vernieuwde wijk, bijvoorbeeld op het dak van de supermarkt.

Volkstuin nieuwe stijl
Na het gezamenlijk opbouwen van de ‘hardware’ en het toe-eigenen van een kweekbak worden de bakken persoonlijk, maar soms ook collectief, beplant, ingezaaid en onderhouden. Ook zijn via scholen, een verzorgingshuis en de vele maatschappelijke organisaties in de wijk mensen gemobiliseerd om aan het project deel te nemen. Door het actief opzoeken van mensen thuis, het afnemen van straatinterviews èn door het omarmen van het project door de wijkraad, kreeg het project een flinke duw in de rug.

Maandelijkse MoesMobiel Maaltijd
Enthousiastelingen en geïnteresseerden hebben vervolgens meegedacht over welke planten en kruiden geplant moeten worden en er is een starterspakket met informatie over zaden en zaaien gemaakt. In de praktijk worden de tuinen vooral onderhouden door ouders met kinderen. De oogst uit de tuinen wordt op elke laatste zaterdag van de maand in het seizoen door buurtbewoners gebruikt tijdens de MMMM: Maandelijkse MoesMobiel Maaltijd.

Brochure MoesMobiel

Groep_van_2x7.jpg
2 x 7, Breda
1_het_bos_ijsselmonde.jpg
Boomhutten, Rotterdam
img_4886.jpg
Buitenplaats Koningsweg, Arnhem
De_Machinist.jpg
De Machinist, Rotterdam
736384_317683498337085_594387406_o.jpg
Departement Tijdelijke Ordening, Arnhem
458379_446076192084356_1736.jpg
Dok010, Rotterdam
Nieuw_Elandshof.jpg
Elandshof, Amsterdam
bovenaanzicht_2.jpg
Emma's hof, Den Haag
_MG_2550.jpg
F.A.S.T., Scheveningen
179920_221983794589045_1521.jpg
Freehouse, Rotterdam
Openingsfeestje_kaatkeet_gr.jpg
Glamourmanifest, Amsterdam
DSC_0068.jpg
Granny’s Finest, Rotterdam
23188029.jpg
Groene zwembaden, Rotterdam
heesterveld.jpg
Heesterveld Creative Community, Amsterdam
100_.jpg
Honderdprocent Heerlen, Heerlen
hubshop.jpg
Hubshop, Rotterdam
kickstart.jpg
Kickstart, Breda
korhoenders.jpg
Korhoenders, Hengelo
179901_373045729423375_1188.jpg
Kus&Sloop, Rotterdam
Leencafe_Assen.jpg
Leencafés, Assen
lucy_nest_gastvrouw.jpg
Lucy in the Sky, Deventer
Barbeque.jpg
Moesmobiel, Haarlem
noorderparkbar01.jpg
Noorderparkbar, Amsterdam
76726_167258216635423_2449986_n.jpg
Only Friends, Amsterdam
valreep.jpg
Op de Valreep, Amsterdam
emmerhout.jpg
Op Eigen Houtje, Emmen
markdal.jpg
Platform Markdal, Chaam
Persbericht_luchtfoto_Singe.jpg
Quartier Leyden, Leiden
Zelfwerkzaamheid_op_het_fie.jpg
Repair Café, In meerdere steden
Nieuw_Rijsenhout.jpg
Rijsenhout, Rijsenhout
mariengaarde_vogelvlucht_02_NIEUW.jpg
Ru van Rossem Huis, Tilburg
moskee.jpg
Süleymaniye Moskee, Tilburg
IMG_6489.jpg
Seinwezen, Haarlem
kiosk_singeldingen1.jpg
Singeldingen, Rotterdam
sk8hal.jpg
Sk8hal Arnhem, Arnhem
stagehuis.jpg
Stagehuis Schilderswijk, Den Haag
bvtp_cpo_wonenaandewadi.jpg
Starterswoningen, Breda-Prinsenbeek
6809891880_e42659053f_k.jpg
Theater Walhalla, Rotterdam
sept_12074.jpg
Tuin van Jan, Amsterdam
Uit_je_Eigen_stad_opening.jpg
Uit je eigen Stad, Rotterdam
Hobrede_verbeterd.jpg
Verbeter de buurt, Amsterdam
verkeesrtuin.jpg
Verkeerstuin, Amersfoort
Villa_Augustus_sneeuw.jpg
Villa Augustus, Dordrecht
tilburg_joop_wever_kruidenbuurt.jpg
Wijkmakelaar, Tilburg
Afbeelding_048_7_800_600_80.jpg
Wilkohaag, Den Haag
11413_19_jpg.jpg
XXX, Amsterdam