• bedrijvig
  • cultureel
  • duurzaam
  • groen
  • landelijk
  • lokaal
  • openbaar
  • recreatief
  • sociaal
  • tijdelijk
  • zorgzaam

lucy_nest_gastvrouw.jpg
656_1227_image.jpeg
lucy_lovd_03.jpg
BLOG4.jpg

Lucy in the Sky

Deventer

In 2010 maakt de gemeente Deventer het ontwikkelingsplan bekend voor het Havenkwartier. Nadat in 2004 een eerste plan voor 1000 nieuwbouwwoningen in een hoge dichtheid is gestrand op weerstand van de bedrijven op het verouderde terrein, wordt in 2007 geopteerd voor het zogenaamde ‘Vlaams model’, waarbij een meer organische ontwikkeling wordt nagestreefd. Onder de titel 'Ruimte voor Ideeën' is gekozen voor vraaggestuurde en stapsgewijze ontwikkeling. Hierbij wordt ingezet op het respecteren van aanwezige kwaliteiten van het karakteristieke gebied - een aantal industriële monumenten wordt behouden - en het faciliteren van zelfbouw. Een van de vijf ambities van het plan is bovendien: 'Vrijplaats voor Ideeën', een noemer waaronder de gemeente tevens ruimte wil bieden aan experiment.

Weinig restricties
In 2004 heeft in het gebied de kunstmanifestatie 'Define Yourself' plaatsgevonden - een initiatief van het CBK in samenwerking met de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer. Met een serie locatie-specifieke kunstwerken in leegstaande panden wordt het industrieel erfgoed in het gebied onder de aandacht gebracht. Er wordt op terug gekeken als een geslaagde ‘reanimatie van het erfgoed’ en een inspirerende aftrap voor de revitalisering van het gebied. De gemeente voelt voor een vervolg. Het spoort de kunstenaars en creatieve ondernemers aan om plannen voor te dragen voor de ontwikkeling. Het gaat om tussentijds gebruik met het vooruitzicht dat ‘wat elders bakzeil haalt, hier wel kan’. Voor een periode van vijf jaar worden nauwelijks restricties gesteld anders dan de wettelijke voorschriften met betrekking tot brandgevaarlijkheid en vluchtwegen.

Hooggeplaatst
Het kunstenaarsduo SpaceCowboys en ontwerpbureau Bestwerk, beide gevestigd aan mr. H.F. de Boerlaan waar het ontwikkelingsplan van start zal gaan, grijpen de gelegenheid met beide handen aan. Ze opperen het idee om op het dak van het atelier van Spacecowboys een klein verblijf te bouwen, een hooggeplaatste creative room, waar je tussen de bedrijven door aangenaam kunt verblijven. Ze geven het de naam Lucy Lov’d en het is aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor eigen gebruik. Het idee valt in goede aarde en al snel blijkt het de eerste van een serie Lucy’s te zijn. Bovendien heeft de provincie Overijssel geld beschikbaar gesteld voor samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en architecten. Zodoende kan een serie ontwikkeld worden van vier uitzonderlijke sky-loft-residencies die samen Lucy in the Sky vormen.

Lucy's
SpaceCowboys stelt vier ontwerpteams samen; de gegadigden reageren enthousiast en komen voor het eerst samen op 15 november 2011. Ze maken kennis, bezichtigen de locaties en verdelen die onderling. De teams blijken een klik te hebben en de duo’s ontwerpen vervolgens vier zelfstandige verblijfjes voor bovenop een aantal authentieke gebouwen. De teams bestaan uit SpaceCowboys en Studio Groen+Schild; Boris Tellegen en Maurer United Architects; Rob Sweere en MuldersvandenBerk; en Andreas Hetfeld en DUS Architects. Al in januari 2012 presenteren zij ter plekke hun plannen onder de titels Lucy Lov’d, Lucy Power, Lucy Dome en Lucy Nest. In februari en maart worden de ontwerpen tentoongesteld in een expositie in Architectuurcentrum Rondeel, dat het project adopteert en ondersteunt. De tentoonstelling spreekt tot de verbeelding van het publiek en geeft het project bovendien bekendheid, wat helpt bij het zoeken naar financiële ondersteuning voor de realisatie.

Exploitatie
Om realisatie mogelijk te maken moet ook nagedacht worden over de toekomstige exploitatie van de verblijven. Lucy in the Sky wordt Hotel Lucy in the Sky: een aantal bijzondere verblijven op bijzondere plekken, aantrekkelijk voor bezoekers van buiten Deventer, maar ook te gebruiken als logeergelegenheid voor gasten en werknemers van de creatieve bedrijven en kunstenaars in het gebied. Het scenario voor de toekomstige exploitatie is een break even verhouding tussen kosten en baten, waarbij het voor de hand ligt om het werk dat Lucy Hotel gaat genereren, zoals catering, schoonmaak e.d., in eigen kring onder te brengen.

Groep_van_2x7.jpg
2 x 7, Breda
1_het_bos_ijsselmonde.jpg
Boomhutten, Rotterdam
img_4886.jpg
Buitenplaats Koningsweg, Arnhem
De_Machinist.jpg
De Machinist, Rotterdam
736384_317683498337085_594387406_o.jpg
Departement Tijdelijke Ordening, Arnhem
458379_446076192084356_1736.jpg
Dok010, Rotterdam
Nieuw_Elandshof.jpg
Elandshof, Amsterdam
bovenaanzicht_2.jpg
Emma's hof, Den Haag
_MG_2550.jpg
F.A.S.T., Scheveningen
179920_221983794589045_1521.jpg
Freehouse, Rotterdam
Openingsfeestje_kaatkeet_gr.jpg
Glamourmanifest, Amsterdam
DSC_0068.jpg
Granny’s Finest, Rotterdam
23188029.jpg
Groene zwembaden, Rotterdam
heesterveld.jpg
Heesterveld Creative Community, Amsterdam
100_.jpg
Honderdprocent Heerlen, Heerlen
hubshop.jpg
Hubshop, Rotterdam
kickstart.jpg
Kickstart, Breda
korhoenders.jpg
Korhoenders, Hengelo
179901_373045729423375_1188.jpg
Kus&Sloop, Rotterdam
Leencafe_Assen.jpg
Leencafés, Assen
lucy_nest_gastvrouw.jpg
Lucy in the Sky, Deventer
Barbeque.jpg
Moesmobiel, Haarlem
noorderparkbar01.jpg
Noorderparkbar, Amsterdam
76726_167258216635423_2449986_n.jpg
Only Friends, Amsterdam
valreep.jpg
Op de Valreep, Amsterdam
emmerhout.jpg
Op Eigen Houtje, Emmen
markdal.jpg
Platform Markdal, Chaam
Persbericht_luchtfoto_Singe.jpg
Quartier Leyden, Leiden
Zelfwerkzaamheid_op_het_fie.jpg
Repair Café, In meerdere steden
Nieuw_Rijsenhout.jpg
Rijsenhout, Rijsenhout
mariengaarde_vogelvlucht_02_NIEUW.jpg
Ru van Rossem Huis, Tilburg
moskee.jpg
Süleymaniye Moskee, Tilburg
IMG_6489.jpg
Seinwezen, Haarlem
kiosk_singeldingen1.jpg
Singeldingen, Rotterdam
sk8hal.jpg
Sk8hal Arnhem, Arnhem
stagehuis.jpg
Stagehuis Schilderswijk, Den Haag
bvtp_cpo_wonenaandewadi.jpg
Starterswoningen, Breda-Prinsenbeek
6809891880_e42659053f_k.jpg
Theater Walhalla, Rotterdam
sept_12074.jpg
Tuin van Jan, Amsterdam
Uit_je_Eigen_stad_opening.jpg
Uit je eigen Stad, Rotterdam
Hobrede_verbeterd.jpg
Verbeter de buurt, Amsterdam
verkeesrtuin.jpg
Verkeerstuin, Amersfoort
Villa_Augustus_sneeuw.jpg
Villa Augustus, Dordrecht
tilburg_joop_wever_kruidenbuurt.jpg
Wijkmakelaar, Tilburg
Afbeelding_048_7_800_600_80.jpg
Wilkohaag, Den Haag
11413_19_jpg.jpg
XXX, Amsterdam